ZAČARANI KOČEVSKI KROG

Škratje povezujemo lokalne ponudnike in znamenitosti ter vas vabimo, da jih spoznate. Sami – ali skupaj z nami!

BAZA 20 ČEMAŽ IN ZDRAVILNE ZELI LEDENA JAMA ZVERI RESA KOČEVARJI STAROSELCI DEBELA JELKA

BAZA
20

V naši bližini se nahaja biser slovenske kulturne dediščine, ki nosi zgodbo druge svetovne vojne. 

Obiščite Bazo 20 skupaj z vodnikom in spoznajte življenje med drugo svetovno vojno.

Spoznajte darove neokrnjene narave, ki nas obdaja.

ZDRAVILNE
ZELI

Neokrnjena narava ponuja številne zdravilne zeli, ki jih ob animaciji Škratov spoznate, naberete, nato pa iz njih pripravite okusno rižoto.

LEDENA
JAMA

Ledena jama pri Kunču je naša najbolj obiskana jama. V njej se je nekoč tudi v poletnih mesecih še nabiral led, mi pa vam priporočamo spust vanjo v spremstvu naših jamskih Škratov.

S spremstvom Škratov obiščite Ledeno jamo. 

Kočevski rog je dom številnih živali. Prav je, da spoštujemo njihov prostor.

VELIKE
ZVERI

Neokrnjeni Kočevski rog je dom številnih živali. Tu bivajo lisice, volkovi, ogroženi risi, jelenjad in srnjad, divji prašiči, med naštetimi pa kraljuje medved. Opazujte ga iz varnega zavetja opazovalnic, naj vam izkušen vodič pove o tem, kako prepoznati njegova skrivališča.

RESA

Nekdanja kočevarska vas je ime dobila po istoimenski rastlini. Spoznajte, s čim so se prebivalci vasi preživljali in s čim so si krajšali proste urice, ali pa si privoščite piknik na prostem.

Resa so opuščena vas v osrčju Kočevskega roga, ki priča o dediščini Kočevarjev staroselcev.

Kočevski rog skriva številne zanimive zgodbe. 

PARTIZANSKA
TISKARNA

Obiščite ostanke partizanske tiskarne, ki je med drugo svetovno vojno delovala v Kočevskem rogu. Prvi tisk je bil plakat, kasneje pa so tiskali tudi letake, formularje, tabele, pesmi in časopise. Za potrebe tiskarne in pogon tiskarskega stroja so zgradili celo lastno elektrarno. 

KOČEVARJI

Kočevarji Staroselci so Avtohtoni prebivalci območja Kočevskega rogu, jedro območja naselitve pa predstavlja Črmošnjiško-Poljanska dolina, kjer se danes nahaja center Društva Kočevarjev Staroselcev. 

avtohtoni prebivalci Kočevskega rogu so Kočevarji Staroselci. Obiščite muzej v Občicah in spoznajte njihove navade ter način življenja.

Kočevski rog skriva najdebelejšo jelko v Sloveniji.

KRALJICA
ROGA

Črmošnjiška jelka je najdebelejša jelka v Sloveniji in najmogočnejše drevo Kočevskega roga. Četudi raste globoko v gozdu, nedaleč stran teče gozdna cesta, ki omogoča lahek dostop.